فراموشی هویت انقلاب اسلامی جرم و خسارت بزرگیست
شرحی برحدیث ولایت حمیدرضا ترقی
هویّت ما هویّت دیگری است. این را اگر فراموش کردیم، این میشود همان خودفراموشی در مقیاس اجتماعی که خسارت بزرگی است ( مقام معظم رهبری ۱۴۰۳/۱۲/۱۸)
هویت انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ملت ایران هرچند یک رویداد مهم تاریخی و نقطه عطفی در پیشینه این ملت کهن و ریشهدار بوده است، ولی یک رویدادِ پایانیافته نیست، بلکه یک جریان پویا و زنده و سرآغاز یک فرآیند تحولی تمدنساز در گستره امت اسلامی و فراتر از آن در سطح جهانی است که با رشد تکاملی و تصاعدی توانسته است جبهه مقاومت پایدار در برابر جبهه سلطهگر را پدید آوَرَد و مبتنی بر اندیشهای متقن، اصیل و فطرتمدار در برابر اندیشه چپ و راست مدرنیته، راه تازهای را برای پیشرفت و سعادت انسانها ارائه دهد.
این انقلاب بهمثابه یک حقیقت زنده و پویا، دارای هویتی است که تمایزات بنیادین با سایر انقلابها دارد. «هویت انقلاب اسلامی» عبارت است از عوامل، عناصر، مقولهها و نمادهایی که تمایزبخش انقلاب اسلامی با جنبشها، جریانها و انقلابهای غیراسلامی است. انقلاب اسلامی ایران که در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به پیروزی رسید، هم هویتی مستقل و متفاوت از سایر انقلابها دارد و هم دارای هویتی متمایز از سایر جنبشهایی است که پیش از انقلاب اسلامی، در ایران به وقوع پیوسته است.
به تعبیر مقام معظم رهبری : شاکلهی نظام اسلامی این است: مبتنی بر اصول و آرمانهای قرآنی است. قرآن هیچ چیزی را فروگذار نکرده. در تفسیر قرآن، در تبیین مفاهیم قرآنی، روایات ما، کلمات معصومین، خود نهجالبلاغهی شریف، هیچ نکتهای را فروگذار نکردند. نظام اسلامی، کشور اسلامی، جمعیّت اسلامی تعریف مشخّصی دارد بر اساس این معیارها و این آرمانها و این اهداف که در کتاب و سنّت ترسیم شده. ما باید به سمت این آرمانها حرکت کنیم. ارزشهایی تعریف شده، بایدها و نبایدهایی تعریف شده؛ باید به سمت این بایدها و نبایدها حرکت بکنیم، تلاشمان را باید در این جهت قرار بدهیم.18/12/1403
مولفه های این هویت عبارتند از :
• اسلام ناب محمدی ص با قرائت امام خمینی ره
• نمادِ تمامعیار و جامع هویت انقلاب اسلامی ایران که بدون نام او، این انقلاب در هیچجای جهان شناخته شده نیست، امام خمینیِ عظیمالشأن رحمةاللهعلیه است که به تعبیر رسا و حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب، او، امامِ دیروز و امروز و فردای انقلاب اسلامی است.
• مردم بنیان بودن
• عقلانیت و حکمتمحوری در فرآیندها و اهداف و روشهای مدیریت انقلاب و جامعه.
• فطرتمداری و ریشهداری آرمانها و ارزشهای انقلاب در سرشت انسانها و توجه و اهتمام همزمان و هماهنگ به آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزت، عقلانیت و برادری بهعنوان آرمانهای جهانی و فرازمانی و فرامکانی و تمدنساز ... .
• ولایتمداری توحیدی که در امتداد امامت معصوم علیهالسلام، در دوران غیبت، رهبری انقلاب را بر اساس اصل ولایت فقیه رقم میزند و وحدتبخش، پیشبرنده و انسجامدهنده رابطه منطقی و متعهدانه بین اقشار جامعه است
• استکبارستیزی و مقاومت و مبارزه با استبداد و استعمار، حمایت از مظلومان و مستضعفان و نفی هرگونه سلطهپذیری و سلطهگری و سازشناپذیری در برابر سیاست خشن و مستکبرانه نظام سلطه.
• استقلال و عدم وابستگی به شرق و غرب بهویژه استقلال فرهنگی و پافشاری بر نفی تحجر و ارتجاع و نقد و نفی جاهلیت مدرن و مظاهر غربزدگی و غربگرایی در عین بهرهبرداری از دستاوردهای علمی و فناورانه دوران جدید و تأکید بر تعامل شرافتمندانه و رابطه عزتمندانه با جهان در همه عرصههای اقتصادی، علمی، فرهنگی، سیاسی و ...
• ایرانی بودن، یکی از مؤلفههای هویتی انقلاب اسلامی ایران است. خاستگاه تمدنی و جغرافیاییِ این تحول عظیم که ذوق و ابتکار و خلاقیت ایرانی را در خدمت انقلاب قرار داد و زبان فارسی را زبان انقلاب اسلامی ساخت؛ و سنتهای ریشهدار در ایرانِ اسلامیِ معتقد به مکتب اهلبیت علیهمالسلام و آموزههای الهامبخش عاشورایی و پیشینه و نفوذ شبکه گسترده عالمان دینی و تجربه جنبشهای پیشین،
• در کنار این مؤلفهها، مؤلفههای دیگری از قبیل اجتهاد علمی و عملی، ابداع و ابتکار و خلاقیت در همه عرصهها، نواندیش اصیل دینی بر مبنای منابع اصیل و در چهارچوب روشمندی علمی، پیشرفتگرایی و تحولخواهی، نظامسازی انقلابیِ منتهی به جامعهپردازی و تمدنسازی، جوانگرایی و نفی امتیازات مادی و طبقاتی برای پیشکسوتان انقلابی و زمینهسازی برای کنشگری مؤثر نسلهای جدید برای پیشبرد اهداف انقلاب و الهامبخشی گفتمانی (صدور انقلاب) و الگودهی عینی به سایر جوامع برای رهایی از چنبره نظام سلطه و دستیابی به آزادی و عدالت و رفاه و معنویت ... عناصری از هویت انقلاب اسلامی است که هریک، نشانگر تمایز این انقلاب با سایر انقلابها و جنبشهای اجتماعی معاصر یا گذشته است.
فراموشی هویت انقلاب اسلامی یعنی چه ؟
فَاستَمتَعوا بِخَلاقِهِم فَاستَمتَعتُم بِخَلاقِکُم کَمَا استَمتَعَ الَّذینَ مِن قَبلِکُم بِخَلاقِهِم وَ خُضتُم کَالَّذی خاضُوا؛(توبه 69) این [مطلب] آدم را تکان میدهد. خب قبل از نظام جمهوری اسلامی، این کشور حکّامی داشته، فرمانروایانی داشته، مدیرانی داشته، کارهایی میکردند، بدعملیهایی داشتند، خلافهایی داشتند؛ این انقلاب با همهی زحمات، با همهی رنجها، با معجزهی کسی مثل امام (رضوان الله علیه) ــ که واقعاً حضور او و وجود او در این برههی زمان، یک چیزی شبیه معجزه بود ــ با فداکاریهای فراوان، با از دست دادن چقدر جوان عزیز و برجسته و خوب، با همهی اینها به پیروزی رسید و حفظ شد و این نظام جمهوری اسلامی به وجود آمد. خب، اگر چنانچه همان وضعی را، همان کاری را، همان راهی را که مدیران دوران طاغوت انجام میدادند، ما هم بتدریج به همان سمت برویم، این جرمِ خیلی بزرگی است؛ این آیه این را میگوید. فَاستَمتَعوا بِخَلاقِهِم؛ آنهایی که قبل از شما بودند، نصیب و بهرهای برای خودشان فرض کردند، آن نصیب و بهره را بردند. فَاستَمتَعتُم بِخَلاقِکُم؛ شما هم برای خودتان یک نصیب و بهرهای فرض کردید، شما هم آن بهره را برداشتید. کَمَا استَمتَعَ الَّذینَ مِن قَبلِکُم بِخَلاقِهِم؛ شما هم مثل آنها عمل کردید. وَ خُضتُم کَالَّذی خاضوا؛ همان راهی که آنها رفتند، شما هم رفتید. این[طور] اگر بشود، خیلی مایهی نگرانی است؛ خسارت بینظیری است چنین چیزی اگر پیش بیاید. البتّه خدای متعال، لطفش و فضلش و هدایتش نگذاشته تاکنون جمهوری اسلامی به یک چنین وضعی دچار بشود، امّا باید بترسیم، باید مراقب باشیم.18/12/1403
خسارت گرایش به دوران طاغوت
1- اگر مسئولان بفکر بهره مالی نامتعارف از مسئولیتشان باشند
2- اگر مسئولان همان راه و روش حکومتی طاغوت را دنبال کنند
3- اگر مسئولان فلسه وجودی جمهوری اسلامی را فراموش کنند
4- اگر مسئولان سیاست خارجی دوران طاغوت را بخواهند دوباره بازسازی کنند
5- اگر مسئولان بخواهند سیاست داخلی رژیم طاغوت را تجدیدکنند .
6- اگر مسئولان بخواهند درتقسیم امتیازات و منابع کشور مثل رژیم طاغوت عمل کنند
7- اگر مسئولان بخواهند بجای تکیه به داخل به بیگانه تکیه کنند
8- اگر مسئولان بخواهند براساس تعدی وظلم به مردم و ابتلاء به فساد مدیریت کنند
9- اگر مسئولان بخواهند دنبال ویژه خواری و بهره بردن های ناسالم کار کنند
10- اگر مسئولان بخواهند ارزشهای اسلامی و باید ها و نباید های دینی را مثل رژیم گذشته نادیده بگیرند
این میشود همان خودفراموشی در مقیاس اجتماعی که خسارت بزرگی است. شاکلهی تمدّن اسلامی و نظام اسلامی که ما به دنبال تشکیل آن هستیم و بودیم، بکلّی منافی با این است. ما از دیگران نمیتوانیم [در این زمینه] تقلید کنیم.و به گذشته و روشهای رژیم طاغوت هم نمی توانیم برگردیم زیرا :
مبانی انقلاب اسلامی با مبانی تمدن غرب متفاوت است
نظام اسلامی، کشور اسلامی، جمعیّت اسلامی تعریف مشخّصی دارد بر اساس این معیارها و این آرمانها و این اهداف که در کتاب و سنّت ترسیم شده. ما باید به سمت این آرمانها حرکت کنیم. ارزشهایی تعریف شده، بایدها و نبایدهایی تعریف شده؛ باید به سمت این بایدها و نبایدها حرکت بکنیم، تلاشمان را باید در این جهت قرار بدهیم.
ما نمیتوانیم در مسائل گوناگون سیاسیمان، اقتصادیمان و دیگر چیزها پیرو مبانی تمدّن مادّی غرب باشیم. البتّه تمدّن غربی مزایایی دارد؛ در این شکّی نیست. از هر مزیّتی در هر جای دنیا، در غرب و شرق و دور و نزدیک، هر جا مزیّتی هست که ما میتوانیم یاد بگیریم، استفاده کنیم، باید [استفاده] بکنیم؛ در این تردیدی نیست، امّا بر مبانی آن تمدّن نمیتوانیم تکیه کنیم. مبانی آن تمدّن، مبانی غلطی است، مخالف با مبانی اسلامی است؛ ارزشهای آن تمدّن، ارزشهای دیگری است. لذا شما میبینید از لحاظ قانونی، از لحاظ اجتماعی، از لحاظ رسانهای، خیلی راحت میرسند به چیزهایی که شما ــ شمای مسلمان یا آشنای با قرآن ــ از فکر کردنش خجالت میکشید. (مقام معظم رهبری 18/12/1403
چرا مبانی تمدن غرب غلط است ؟
1- باطن خودش را خوشبختانه در طول زمان آشکار کرده.
2- تمدّن غربی با استعمار، با تحمیل خواستههای خود بر کشورهای دیگر،
• با تصرّف منابع ثروت کشورها و ملّتهای دیگر،
• با کشتارهای وسیع مردم مظلوم کشورها و ملتهای مستقل
• با معیارهای دوگانه،درارزشهای غربی
• با ادّعای دروغین حقوق بشر،
• با ادّعای دروغین دفاع ازحقوق زن،
• مرز اخلاقی بین زن و مرد را برداشتند.
• ادّعا میکنند که نسبت به ارزشها بیتفاوتند و این اختیار را به هر کسی میدهند؛ سکولاریسم یعنی این دیگر؛ سکولاریسم، یعنی این دولت، این حکومت نسبت به هیچ ارزشی جانبداری ندارد؛ این اختیار را به همه میدهد که طبق نظر خودشان و ارزشهای خودشان زندگی کنند.
• دروغ میگویند! زنِ باچادر در یک کشور اروپایی مورد حمله قرار میگیرد و مجروح میشود، به دادگاه مراجعه میکند؛ دادگاه مشغول محاکمهاش میشود، در همان جلسهی دادگاه، آن کسی که قبلاً به او ضربه زده مجدّداً ضربه میزند و آن زن را میکُشد! آب از آب تکان نمیخورد! یعنی معیارهای دوگانه در غرب حقیقتاً مفتضحکنندهی تمدّن غربی است، رسواکنندهی ادّعاهای اینها است.
• ادّعا میکنند گردش آزاد اطّلاعات را؛ واقعاً همینجور است؟ الان در غرب گردش آزاد اطّلاعات هست؟ شما در فضای مجازی متعلّق به غرب میتوانید اسم حاج قاسم را، اسم سیّدحسن نصرالله را، اسم شهید هنیّه را بیاورید؟ میتوانید اعتراض کنید به جنایاتی که در فلسطین و در لبنان و مانند اینها دارد به دست صهیونیستها انجام میگیرد؟ میتوانید حوادث ادّعائی [مربوط به] آلمان هیتلری نسبت به یهودیها را انکار کنید؟ این است گردش آزاد اطّلاعات؟
[رسوا شد؛] اینها رسوا کرد تمدّن غربی را و باطن غرب آشکار شد یعنی این تمدّن، امروز خودش را، آشکار کرده. میبینید دیگر این حرفهایی که رؤسای غربی میزنند. و مشخّصاً ــ این حرف من نیست، حرف افراد غربیِ جامعهشناسِ عمیق و دقیق است که ــ تمدّن غربی روزبهروز به سمت افول بیشتر دارد حرکت میکند؛ این[جور] است.18/12/1403
هویت انقلاب اسلامی روز بروز دردنیا سربلند تر میشود
ما حق نداریم از مبانی تمدّن غرب پیروی کنیم، دنبالهرَوی کنیم. ما هویّت خودمان را داریم و خوشبختانه این هویّت روزبهروز در دنیا سربلندتر میشود؛ البتّه اینهمه هم تبلیغات علیه آن هست، اینهمه! یکی از مواردِ همین معیارهای دوگانه و گردش آزاد اطّلاعات همین است که شما ببینید در کدام یک از رسانههای بیگانه راجع به ایران حرفی که میزنند، منطبق با واقعیّات ایران است. شما پیشرفت علمی دارید، منعکس نمیشود؛ اجتماع مردمی دارید، منعکس نمیشود؛ موفّقیّتهای بزرگ در زمینههای گوناگون دارید، منعکس نمیشود؛ یک مورد شکست دارید، ده برابر بیان میشود! اطّلاعات آزاد اینجوری است! برخوردشان با مسائل گوناگون، با افراد گوناگون یک جور نیست، متفاوت است.
پس بنابراین مهم این است که ما مسئولین نظام جمهوری اسلامی هویّت اصلی نظام اسلامی را بشناسیم، از یاد نبریم، دنبال کنیم. |